Arini aku dah sampai Penang balik.. Sebelum nak membebel panjang, aku nak go trough checklist aku sebelum balik kampung.

  1. Pasal akaun CDS – Aku dah tanya ayah. Ayah pakai nama aku utk saham dia. Kalo aku nk pakai akaun tu Ayah kata ambik je la. Tapi watpe aku nk pakai akaun tu jugak. Baik aku bukak akaun baru kat Penang, senang sket urusan. Ayah kata, akaun CDS boleh byk pon tapi kalo nk apply IPO make sure guna satu akaun saje, nnti tak pasal2 dua2 akaun kene rejek. So, bile dah ada duit RM1500, aku nak bukak akaun CDS ngan remiser kat OSK. Sett…😛
  2. Pasal IPO ngan start trading. Mengikut kata Ayah, kalo zaman dia dulu, sapa yang nama dia dapat beli IPO memang confirm untung. Koman2 pon RM4000. Pergh.. Banyak tu beb.. Tapi sekarang IPO pon x leh caya sgt. Byk jek yang turun lepas listing. So, ape aku nak wat. Aku kene gak beli IPO dlm tahun ni.. Lagipun bagus utk aku practically belajar Fundamental Analysis. Carikla IPO yang best2.. heheh.. Pandai2 ko lah…
  3. Abiskan buku Everything Technical Analysis. Aku dah habiskan.. Mas cuti aku dah baca 3 bijik buku (Everything Technical Analysis, Maskahwin yang Hilang & Rahsia Buat Duit dengan Internet). E-Book Trading For A Living yang aku dapat dari pakdi dah abes 1/3. Ada 200m/s lagi nk kene abes. Apa yang aku kene buat sekarang, blajar guna MA, MACD & BBZ utk KLCI dulu. Tgk aku leh apply tak charting ni. Metastock software wat hal la plak. Aku igt nak kene beli comp baru lah.. Duit… Mane aku nk korek nih… Hurm…
  4. Wat Analysis gune 3 counter tu x dapat sebab Metastock dah jahanam. So, carik duit cepat2.. beli comp baru..teruskan dengan AI nih..
  5. Diari… x beli lagi.. Jap lagi singgah Giant beli…
  6. E-Book pasal Technical Analysis & Fundamental Analysis.. Aku rase kene revise date dier.. Byk sgt la beb… Aku igt nk tulih e-book pasal MA dan adik beradik dier dulu. Pastu abeskan Technical Analysis.. Lepas tu nk bedal Fundamental, lantaklah.. Deadline utk e-book MA, 1 Syawal. Nntikan kemunculannya..heheh..😉

Satu perkara yang aku sedar masa baca buku ETA & TFAL ialah utk short term, yang menentukan price sesuatu saham ialah para pemain saham. Lantaklah harga minyak naik ker, selsema burung ke, perang ker kalo ada orang yang bengong nk beli harga tinggi, automatik harga jadi tinggi. Kalo ada mamat mane ntah mamai nak jual murah giler, harga saham akan turun.

Hurm… new perspektif dalam pemahaman aku.. Byk lagi nk kene blajar nih..Input..input…input…

-Fuad-