Kalo nak tunggu sampai dah terer memang ntah biler baru bleh start buat analisa. So, aku nak mulakan hari ni. Aku nk try baca patern KLCI start 7-11/8/2006. Lantaklah camne nak bedal pon, janji wat analisa. Good Luck dude…

Date          Open         High           Low         Close           Volume

20060807   939.0300   942.2200    937.4400   938.4800      4314           20060808   938.2300   939.7900    936.9300   939.0800      4261            20060809   939.5700   943.2000    939.5600   941.2600      4001           20060810   941.4900   942.9900    939.4800   942.9900      5563           20060811   942.5700   946.2100    942.2700   942.2700      6206

Haha.. menarik2.. Sebelum meneruskan analisa, meh aku perkenalkan 4 jenis binatang yang paling femes dalam permainan saham iaitu:

  1. Lembu – Merujuk kepada pembeli. Jugak kepada pasaran yang tgh naik.
  2. Beruang – Merujuk kepada penjual. Jugak kepada pasaran yang tgh turun.
  3. Biri2 – Aku pun tak tahu apsal bebiri ni kuar, lebih kurangnyer biri2 nih jenih yang mengikuuttt jek.
  4. Babe – Heh.. kurang sopan sungguh kalo aku menggunakan nama asal binatang ini, tapi nk wat camne, memang istilah pemain saham. Merujuk kepada orang yang main ikut emosi die..

Kita mulakan dengan analisis yang basic giler.. kita tgk close price. Secara keseluruhan, pasaran dikuasai oleh lembu. Start hari Isnin sampai ari Khamis close price asek naik jek. Tapi kalo aku tgk trend Isnin sampai Rabu, price memang tengah lembu tapi volume dier makin sket. Kalo di andaikan Volume itu macam makanan, aku agak2 lembu tu dah steady jek dapat makanan secukupnyer. Tapi ntah beruang mana masuk kandang curik rumput tu (aku assume valume tracsaction tu orang dah mula start jual sebab harga dah naik). Macam nak mampus kelaparan jek lembu tuh kalo byk beruang2 yang mencurik rumputnya.. By end of the week, beruang mula mengusai pasaran.. Terer lah beruang.

Aku tak analisa minggu sebelumnyer so aku tak tau crita, tapi kalo dah start beruang nih.. ketatkan stoploss. Masa lembu aritu ada beli byk x? Haha… Nantikan penangan beruang.. kalo betullah beruang makin kuat..

Itu analisa aku yang ntah ape2 guna close price.. Esok aku cube wat analisa utk tarikh yang sama tapi pakai Moving Average plak… Tgk camne keputusan dier…

Tahniah2 atas analisa pertama.. heh..

-Fuad-