Aku nk wat analisis pakai MA. Utk analisis ni aku assume KLCI ni seolah2 satu saham (Bukan index).. So aku assume yang index value tu ialah price utk satu saham. Aku pun rasa mengelirukan kalo gune KLCI sebagai cth Analisa.. Next time aku nk pakai Saham plak..

Date    Open     High       Low      Close   Volume    MA          Trend   Signal

0807   939.03   942.22    937.44   938.48    4314           0808   938.23   939.79    936.93   939.08    4261            0809   939.57   943.20    939.56   941.26    4001    939.6067    Bullish    Buy           0810   941.49   942.99    939.48   942.99    5563    941.1100    Bullish    Buy         0811   942.57   946.21    942.27   942.27    6206    942.1733    Bullish    Buy                0814   942.88   947.22    942.78   946.00    5146    943.7533    Bullish    Buy          0815   945.56   946.46    943.25   943.94    4219    944.0700    Bearish   Sell           0816   944.54   946.06    937.98   937.98    4968    942.6400    Bearish   Sell             0817   938.32   944.17    938.32   942.08    5624    941.3333    Bullish    Buy              0818   942.08   944.71    940.86   942.00    4551    940.6867    Bullish    Buy

Utk analisa kali ni, aku guna 2 minggu punyer data. Aku jugak guna 3 hari MA. Slalunyer 3 hari ni macam sket sgt. Utk cth, gune je dulu. MA memberi gambaran keadaan trend pasaran pastu bleh compare current price. Kalo current price lagi tinggi dari MA ape lagi.. beli aaa… Price tgh naik tu beb (Amaran..!! Ini hanyalah hikmat peringkat pertama). Kalo current price lagi rendah dari MA, signal dier.. Jual cepat2.. Ko nak carik pasal ker?

MA = (Harga 1st Day + Harga 2nd Day + Harga 3rd Day) / 3

Ini utk 3 hari la. Kalo 20 hari cariklah purata harga utk 20 hari. Senang jek.

Menggunakan data diatas, katelah aku guna close price sebagai reference dah aku ikut signal yang diberikan, aku boleh untung 943.94 – 941.26 = 2.38. Itu assume aku jual dan ada orang nak beli dengan close price lah..

Utk worst case, aku assume masa aku beli tu aku dapat harga paling mahal skali, 943.20 pastu masa aku jual aku dapat jual dengan harga yang paling murah, 943.25. Haha aku tetap untung ape.. 943.25 – 943.20 = 0.05.

Hah..! Tengok. Walau menggunakan parang kontot (EOD) dan jurus paling hampeh (MA) aku dpt gak untung. (utk case ni saje ye bang). Peringatan gak, MA pon aku gune 3 hari jek, kalo nak betul2 master jurus MA nih.. kenelah wat kajian brape hari yang paling sesuai. Ini baru peringkat pertama bang, tak tgk peringkat2 atas2 lagi.. Ini baru MA tak pakai yang hikmat power2 lagi..

Kesimpulan: Blajar lagi diik.. Bayak lagi ko perlu tahu.. Heh.. Best sungguh blajar main saham nih.. :-p

-Fuad-