Dalam entry sebelum ni aku dah plan satu guideline nk start FA. Malangnya bila aku try, 1st level filteration pon banyak sangat sampai aku pening nk filter down lagi. So, arini aku nk wat analisa based on buku I Love Stock. Aku nmpak cara ni lagi cepat nk filter stock guna FA. Ok, step mula2 skali ialah studi GDP (Gross Domestic Product).

Nk dapat GDP punya info leh tgh kat:

1. http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=111 (Website Bank Negara)
2. http://www.statistics.gov.my/english/frameset_download.php?file=download&id=gdp (Jabatan Perangkaan & Statistik)

Satu point aku tak puas ati, info dia tak up to date gak. Macam sekarang ni, info yang ada sampai Q2 2006 jek. Kalo ada sape2 tau katne nk dapat latest GDP, harap dimaklumi.

Soklan dia, apsal tgk GDP? Sebabnya GDP ni akan tunjuk sektor mana yang tgh berkembang sekarang ni. Secara skemanya GDP ni menunjukkan nilai pasaran sesuatu produk atau servis dalam negara mengikut masa tertentu. Kalo tak paham gak… aku pon tak paham sangat.. Hahak. Nk lebey lanjut.. Google it bro..

Yang penting, makin tinggi peningkatan GDP menunjukkan makin berkembang ekonomi dalam negara. Sebab kita nk cek, saham sektor apa kita nk pilih, so kita tgk perkembangan GDP mengikut sektor. Jom..

 gdp.gif

Graf kat atas ni aku plot guna data dari jabatan statistik (Sori gambar tak clear sangat). Sektor yang menarik perhatian aku ialah Pertanian & Perhutanan (biru), Perlombongan (Pink) dan Permbuatan(yellow). Mungkin korang kata Bank Servis (brown) pon nmpk menarik, tapi aku nak main saham yang syariah compliant saja. Bear with me ok..

Mungkin aku bertindak sedikit tak adil, aku nk start ngan pertanian, sebab aku rasa masa economy crash nnti, manufacturing ngan mining akan effect lagi teruk dan aku minat pertanian. Hahak. So, sape yang nk berminat jadik study partner aku leh pilih nk go to mining atau manufacturing.. hehe..

Next stage ialah filter mana saham sektor pertanian yang Syariah Compliant (Aku rasa sumua. Tapi tak tentu gak, macam PBB milik si Robert Kuok tu aku rasa campur2 jugak) Apapun, jom teruskan belajar saham…

-Fuad-