Memang best. 17-18 Mac 2007 aku pegi merewang kat KLCC sempena ATIC 2007. Banyak sgt bende baru yang aku belajar dan membukak minda dalam world of trading & investing ni. Kalo nk crita apa yang aku blajar dalam satu post aku rasa tak sempat. Jadik, nnti aku wat beberapa entry khas untuk apa yang aku dapat kat event ni. Glance trough, aku sempat attend beberapa seminar yang menarik antaranya:

  1. Macro Outlook of Malaysia’s Equity Market – Nor Zahidi Alias
  2. Reap the Harvest With Proven Technical Trading Secrets – GM Teoh
  3. Trading for Income and Welath Creation in Options – Foong Mun Keong
  4. Index Trading – What works? – Brent Penfold
  5. The Malaysian Market, What is Next for the Stock and Futures – GM TEoh
  6. How to Professionally Trade Islamic Financial Instruments – Mohd Nazri Khan
  7. The 36 Strategies Essentials for Financial Trading – Daryl Guppy

Buat kali ni, aku x nak ulas lanjut pasal seminar nih just aku nk list down antara point yang aku blajar takut aku lupe. hehe.

  1. Aku dah syok nk belajar Candlestick ngan Classic TA sebab aku dah tau cara nak objektifkan analysis bentuk ni.
  2. Setiap Claasic TA kena wat Reward/Risk Ratio Analisis – Benda Alah ni pon aku baru tau
  3. Classic TA yang aku belajar kat seminar, Tripple Reversal Points(Combination Elliot Wave & Geometry), Head & Shoulders, Pivot Range.
  4. Computerize TA indicator – 3 Weeks vs 7 Weeks MA. GM Teoh Claim ini jek dia pakai selama 28 tahun dia trading dan tak pernah fail. Dia kata la. Nnti aku nk wat back test tgk profit ngan Fuad Profit.
  5. Option ni macam insuran. Orang beli option sebab nak cover derang punyer lost dalam trading. Salah satu kaedah perlindungan dalam investing. Tapi, sape lagi untung, orang jual insuran ke yang beli insuran?😛
  6. Aku mmg impress gila dgn mamat Mohd Nazri Khan, aku tgh mencarik peluang nk beljar jadik Certified Technical Analyst.
  7. Aku tgh mencarik indicator untuk FA yang dicerita Nor Zahidi Alias. Dia kata kalo nk monitor KLCI, kene monitor RM value pastu ape ntah satu lagi. Aku tak dapat catch. Huh. Rugi2. Terlepas ilmu penting.

Itu je buat masa ni. Nk tulih panjang2 tapi kat CC. Kurang best sket. Chow dulu. Kalo ada ilmu2 investing & trading ni share2 la skali ye.. Salam.